Úvod / Dům kultury / PRAŽSKÉ KOMORNÍ DUO A FRANTIŠEK NOVOTNÝ

PRAŽSKÉ KOMORNÍ DUO A FRANTIŠEK NOVOTNÝ

Kdy

  • 19. 10. 2018 17:30
    pátek

Kde

  • Lovecko-lesnické muzeum

Více informací o akci

Vstupné 70 Kč.

 

„TÓNY DŮVĚRNÉ  básníka  Františka Novotného“ a  Pražského smyčcového dua
                            
                       - cyklus pořadů zaměřených na perličky ze života slavných

Účinkují:

Dr. František Novotný (básník, spisovatel, moderátor ČRo) -  mluvené slovo
Miloš Černý - housle, zpěv
Eva Šašinková – kontrabas, zpěv

Víte, jak se žilo za první republiky? Jaká byla oblíbená jídla našich slavných autorů, který z našich skladatelů získal olympijskou medaili? Chcete vědět, co rád jedl Mozart, kolik měl dětí J. S. Bach a proč se nedostala na měsíc česká tlačenka? Unikátní, velice úspěšný pořad je poetickou a úsměvnou úklonou našim i světovým klasikům, kterou nabízejí současný oblíbený básník, textař, rozhlasový moderátor a autor Českého rozhlasu 2 PhDr. František Novotný, spolu s kontrabasovou virtuózkou Evou Šašinkovou a houslistou doc. Milošem Černým, členem bývalého Kocianova kvarteta, komponistou a hudebním pedagogem na DAMU.

Dr. FRANTIŠEK NOVOTNÝ
je český rozhlasový redaktor, scenárista, publicista, moderátor, básník, písňový textař a odborník na krizovou komunikaci.
Absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a Fakultu žurnalistiky v Praze. Přes 30 let pracoval v
Československém rozhlasu, nyní v Českém rozhlasu, kde připravoval hudební pořady 3 x 60 a to stereo, Textempore nebo Šansony, songy a písničky (s herečkou Janou Hlaváčovou). Po Sametové revoluci působil jako vedoucí Redakce vysílání pro zahraniční krajany. ČRo Dvojka vysílala několik let  jeho společný pořad s Luďkem Munzarem Okouzlení slovem. Na Dvojce František Novotný vysílá také pravidelně moderuje nedělní Dobré ráno, Česko!

Dlouhodobě spolupracoval se skupinou Spirituál kvintet, především jako textař, ale i jako hudební režisér jejích koncertů. Je znám jako originální básník, jenž napíše během 10 minut na tři náhodně zvolená slova krátkou báseň jako oblíbené zpestření pro zábavu posluchačů koncertů skupiny, což bylo zaznamenáno i na gramofonových deskách. Písňové texty tvoří i pro další interprety. V posledních letech se věnuje veršům pro děti, básně píše k obrázkům Karla Franty.
S Pražským smyčcovým duem navázal spolupráci v roce 2017. O velkém ohlasu společných pořadů hovoří nejen řada koncertů, ale též nové pořady, které si publikum v letošním roce vyžádalo.

PRAŽSKÉ  SMYČCOVÉ  DUO
Doc. Mgr. Miloš Černý  - housle ,Mgr. Eva Šašinková
 – kontrabas
Smyčcové duo ve složení housle a kontrabas interpretuje skladby českých i světových autorů klasické hudby. Oba umělci mají zkušenosti s multižánrovou hudbou, od vážné hudby přes šansony, spirituály až k folkloru.

Doc. Mgr. Miloš Černý
Absolvent Konzervatoře v Plzni ve hře housle a klavír, absolvent HAMU – obor housle a sólový zpěv, stážista Institutu Gnessinych v Moskvě ( sólový zpěv)
Dále absolvoval Interní uměleckou aspiranturu na HAMU, Habilitační řízení na DAMU, v r. 2012 jmenován docentem na DAMU.
          Byl členem prestižních souborů: Kocianovo kvarteto, Sukův komorní orchestr, PKO,
Virtuosi di Praga…. Absolvoval 2500-3000 koncertů po celém světě.
V současné době koncertuje, působí jako pedagog na DAMU.


Mgr. Eva Šašinková
Absolventka Konzervatoře P. J. Vejvanovského, absolventka HAMU v Praze – obor kontrabas.         Nositelka  řady mezinárodních ocenění, laureátka mezinárodní kontrabasové soutěže v Parmě(Itálie ),  v Mittenwaldu (Německo) a  II. celosvětového festivalu kontrabasistů v Avignonu (Francie), absolutní vítězka Mezinárodní soutěže v Debrecenu (Maďarsko) a v ČR.
Držitelka ceny Josefa Hlávky – „Nadání Hlávkovy nadace"
Věnuje se sólové a komorní činnosti. Je členkou Českého komorního tria, Dua Bohemiabass s violoncellistou Petrem Šporclem. Je autorkou odborných hudebních publikací pro děti.

 

http://evasasinkova.cz/dr-frantisek-novotny-basnik/