Úvod / Galerie / Představujeme - Zdeněk Diviš

Představujeme - Zdeněk Diviš

*1. března 1965

 

            Pan Zdeněk Diviš vystudoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou a nyní žije v obci Křemačov.

            Fotografovat začal po založení rodiny. Poznával kouzlo vzniku černobílé fotografie ve fotokomoře a sám fotografie vyvolával. V počátcích byli především před objektivem členové rodiny a přátelé z nejbližšího okolí.

            Se vznikem digitální fotografické techniky a možností čerpat informace o tomto oboru na internetu se začal rozvíjet jeho zájem o fotografování více. Zachycení okamžiku se pro něj stalo víc než koníčkem. Ze začátku to byla především krajinářská fotografie a opět rodina, později sportovní fotografie z fotbalu, motoristických akcí nebo hasičských soutěží.

            Zachycováním kulturního života a třeba stavebních proměn v kraji se stal myslím významným dokumentaristou regionu. Jeho fotografie zachycují obyčejné lidi v pro ně vypjatých , ale i uvolněných situacích. Pan Zdeněk Diviš dokáže do okamžiku vtěsnat jak lidskou urputnost, tak pohodu a vřelost, kterou účastníci různých společenských setkání vykonávají s radostí.

A dokáže je zachytit někdy i v absurdních kontextu s prostředím.

            Chvíle, kdy jsou objekty zapáleni pro věc je velice kratičká, je potřeba mít obrovskou trpělivost a čekat na atmosféru a uvolněné emoce. A v jednu chvíli stisknout spoušť. Pan Diviš toto vše dokáže více než mistrně. Ne náhodou fotí pro web své obce Křemačov, pro FK Mohelnice, SK Sigma Olomouc a jeho fotografie se objevují i v novinách.

            Výstava souboru fotografií Život v naší Galerii Lautner je jeho další ucelenou výstavou. Vystavoval v Litovli. Spolu s Fotoklubem Litovel pak v Moravské Třebové, Svitavách, Uničově.

Úspěšně se zúčastnil projektu „VIA LUCIS 1989-2009/Česká společnost ve fotografii“. V roce 2015 vystavoval své fotografie při příležitosti Oslav 130 let založení sboru dobrovolných hasičů

v Křemačově. Součástí byly fotografie poskytnuté obyvateli Křemačova z období 1950-1970, které retušoval z poškozených fotek pohlednicového rozměru na výstavní soubor.

            Touto výstavou vzdáváme hold všem obyčejným lidem, kterým není společenské soužití lhostejné. A přejeme panu Divišovi mnoho fotografických příležitostí pro jeho další práci.

 

                                                                   V úctě Ivana Mertová Pobucká

Zveřejněno: 2.11.2017